Als puntje bij paaltje komt, laat de Duitse bondskanselier Angela Merkel haar eigen Bundesbank stikken in de discussie over het al dan niet opkopen van staatsleningen door de Europese Centrale Bank. Analist Arne Petimezas van beursmakelaar AFS Group praat je bij vanaf de beursvloer in Amsterdam.

1. Berlijn heeft de afgelopen weken met subtiele hints zijn goedkeuren voor grootschalige aankopen van staatsleningen (quantitative easing of monetaire verruiming) door de Europese Centrale Bank (ECB) laten doorschemeren. Op maandagavond waren de hints van bondskanselier Merkel in aanloop naar het rentebesluit van de ECB op donderdag echter kraakhelder.

Merkel zei tijdens de nieuwjaarsreceptie van Deutsche Börse dat ze maar een ding wil inbrengen in de discussie over ingrijpen door de ECB (lees: de geldpers aan). “Het moet voorkomen worden dat het er ook maar op lijkt dat de maatregelen van de ECB ervoor zorgen dat wat er gebeurd is op het gebied van begrotingsbeleid en concurrentievermogen in de verdringing raakt.”

Met andere woorden, lidstaten mogen geen maatregelen nemen om de vraagkant van de economie te stimuleren. Daarnaast moeten zij de aanbodkant van de economie blijven versterken, wat neerkomt om versoepelen van ontslagrecht, loonmatiging en meer marktwerking.

Merkels goedkeuring voor kwantitatieve verruiming heeft veel weg van zich afspeelde in de zomer van 2012. Toen steunde de bondskanselier ECB-president Draghi en zijn belofte om indien nodig met onbeperkte obligatieaankopen de eurozone crisis te bezweren. En dat betekent dat Merkel als puntje bij paaltje komt haar eigen Bundesbank wederom rücksichtslos afvalt. De Bundesbank heeft een rabiate afkeer van de aankopen van staatsleningen en blijft ook ditmaal dwarsliggen.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

2. De olieprijs die een smak maakt naar 25 dollar per vat is geen enkel probleem. Dit heeft de Iraanse minister van Olie Bijan Namdar Zanganeh gezegd volgens staatspersbureau Fars, wat is opgepikt door Westerse media. “Als de olieprijs daalt naar 25 dollar per vat, zal er nogmaals geen gevaar zijn voor de Iraanse olie-industrie”, aldus de minister.

Sinds de zomer van 2014 is de prijs van olie meer dan gehalveerd. Het zwart goud heeft zijn glans verloren doordat producenten de hakken in het zand hebben gezet en de productie niet willen verlagen uit angst voor het verliezen van marktaandeel. Bovendien groeit de wereldeconomie zwak vanwege de dramatische toestand van de economie in de Eurozone en het afkomende groeitempo in China, dat naarstig op zoek is naar een nieuw groeimodel.

3. Zo nu en dan komt er een verhaal langs over schuldkwijtschelding. Vorig jaar was het een Amerikaanse organisatie die studentenleningen in de ramsj opkocht tegen een korting en de schulden vervolgens wegstreepte. Ditmaal zijn Deense boeren de gelukkige. Volgens de krant Jyllands Posten is een aantal kleine Deense banken bereid de schulden van boeren die de rente en aflossing op hun leningen niet meer kunnen opbrengen kwijt te schelden.

4. Het Duitse nutsbedrijf RWE sluit niet uit dat het in navolging van concurrent E.On de handdoek in de ring gooit en zich opsplitst, de grijze energie-activiteiten afstoot en verder gaat als groen energiebedrijf. “De redenen om dit [de splitsing] niet te doen zijn tijdelijk en kunnen door de tijd heen veranderen,” zei RWE’s financieel directeur Bernhard Günther tegen persbureau Bloomberg.

E.On’s opsplitsing is een ingrijpende reactie op de Duitse Energiewende, de overgang van fossiele brandstoffen naar duurzame energie. Door middel van subsidies is duurzame energie op prijs concurrerend geworden met traditionele energie. Energieprijzen zijn hierdoor naar een bodemniveau gedaald, waardoor veel traditionele energiecentrales niet of nauwelijks nog winstgevend zijn.

5. Volgens een peiling van SKAI TV gaat de Griekse anti-bezuinigingspartij Syriza tijdens de parlementsverkiezingen op zondag een monsterzege boeken. Syriza zou 33,5 procent van de stemmen krijgen. De Nieuwe Democratie Partij van premier Samaras staat op nummer 2 met slechts 26 procent van de stemmen. Bovenaan het wenselijstje van Syriza staat een kwijtschelding van de noodleningen aan Griekenland. De krant Kathimerini meldde vanochtend dat Syriza natuurlijk wel wil dat Europa Griekenland voor nog eens zes maanden financiert tot eind juli. Anders zit Griekenland tijdens de onderhandelingen over schuldsanering zonder geld, en dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn.

6. De koers van indexzwaargewicht Unilever staat onder druk nadat het voedings- en levensmiddelenconcern teleurstelde met de jaarcijfers. Over 2014 groeide de onderliggende omzet met slechts 2,9 procent, wat ruim onder de analistenverwachting van 3,7 procent lag.

De beter dan verwachte margeverbetering van 0,4 procentpunt naar 14,5 procent raakte ondergesneeuwd door de teleurstellende groeicijfers. Als klap op de vuurpijl zei Unilever dat er dit jaar geen verbetering in zit na een zwak 2014. Unilevers voorheen snelgroeiende markten als China groeien tegenwoordig een stuk minder snel of krimpen zelfs, zoals in het geval van Rusland. Daarnaast was Unilevers Europese thuismarkt wederom dramatisch doordat afzetprijzen- en volumes dalen.

7. Macrocijfers uit de eurozone wijzen dat het economisch herstel na een intermezzo van bijna een jaar weer op de rails aan het komen is. Uit het periodieke kredietonderzoek van de ECB blijkt dat de verruimingsmaatregelen die de ECB sinds juni 2014 heeft doorgevoerd effect sorteren.

De vraag van huishoudens en bedrijven naar krediet nam verder toe doordat banken de kredietvoorwaarden versoepelden, alhoewel historisch gezien banken de lat nog steeds hoog hebben liggen. Uit de maandelijkse Duitse ZEW-index blijkt dat het optimisme van beleggers over de Duitse economie in januari naar het hoogste niveau in bijna een jaar steeg door de zwakkere euro en lagere olieprijs.

8. Het Internationaal Monetair Fonds heeft weer eens de groeiverwachtingen voor de wereldeconomie verlaagd, ondanks de stimulans die uitgaat van een lagere olieprijs. Voor zowel 2015 als 2016 ging de raming voor de groei van de wereldeconomie omlaag met 0,3 procentpunt naar respectievelijk 3,5 en 3,7 procent. Het IMF verlaagde de ramingen voor de eurozone en veel opkomende landen, waaronder China. IMF-hoofdeconoom Olivier Blanchard had ook een boodschap aan ECB-president Draghi: als je donderdag aankondigt dat de ECB staatsobligaties van eurolanden gaat kopen, kom met een Dikke Bertha-kanon aanzetten, en niet met een waterpistool.

9. De hoop dat Draghi de marktverwachtingen voor een aankoopbedrag van staatspapier van 500 tot 600 miljard euro overtreft steunt aandelen. Europese aandelen kunnen vandaag voor de vierde dag op rij hoger sluiten. Sinds 15 januari, toen de Zwitserse centrale bank de Zwitserse frank ontkoppelde van de euro, heeft de AEX bijna 5 procent gewonnen.

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl